Vandaag is het 8 januari. De eerste maandag na de kerstvakantie en ik weet dat veel ondernemers tegen deze week en maand opkijken. Want hoe komen we januari door? Na de drukke december maanden is januari altijd weer even terug bij af. Maar dat kan ook anders. Hierbij een paar tips.

  1. Eigenlijk komt deze tip te laat, dus noteer hem alvast voor het eind van het jaar in je agenda. In december krijg je waarschijnlijk meer klanten in je (online) winkel. Vele ken je waarschijnlijk al, maar er zullen ook nieuwe klanten bijzitten omdat ze op verzoek van iemand anders (verlanglijstje) bij jou komen kopen. Wat ik altijd doe in deze maand is het geven van (digitale) muntjes. Bij elke 10,00 euro die besteedt wordt, krijg je een muntje. Dit muntje is (alleen) in januari 1,00 euro waard. Dit zorgt ervoor dat klanten met muntjes, in januari echt wel even komen kijken wat ze van de muntjes kunnen kopen. Hiermee kun jij je klanten ‘trakteren’ en weet je wie het zijn. Ook al denk je dit vaak te weten, het is altijd verrassend hoeveel muntjes sommige mensen hebben zonder dat je dat door had.
  2. In januari houden inderdaad veel mensen de hand op de knip, want het zijn dure maanden ervoor geweest. Beeld je eens in, in jouw klant hoe jij hem/ haar door deze maand heen loodst. Kun je ze misschien een soort van korting geven of ‘nu bestellen, later betalen’. Of prijs juist de lager geprijsde artikelen aan, geef dubbele stempels op een kaart. Dit allemaal zorgt ervoor dat je klanten toch het gevoel hebben dat ze besparen, maar ook iets leuks voor zichzelf kunnen kopen.
  3. Organiseer iets leuks en zorg dat januari een gezellig maand wordt. Na een drukke decembermaand val je toch een beetje in een gat en hoe leuk is het dan dat je bij jouw winkel, salon … toch nog iets leuks op de planning hebt staan. Organiseer iets wat nu speelt qua voornemens dus: meer me-time, sparen, vaker leuke dingen doen samen enzovoort. Bedenk iets leuks waar mensen op af komen. Hou het laagdrempelig en spoor mensen aan om samen te komen dat wordt het een geslaagd mini event.
  4. Speel in op diverse thema’s zoals dry january, goede voornemens, afvallen, stoppen met… , en maak daar wat leuke pakketten voor. Dat spreekt aan waardoor ze eerder zullen kopen.
  5. En last, but nog least…. maak het voor jezelf ook leuk deze maand. Verbouw de boel een beetje, maak een nieuwe menukaart, verzin een prijsvraag, verander het assortiment en dergelijke, zodat je klanten nieuwsgierig worden en langskomen.

Zorg dat je juist in januari zichtbaar bent! Want dan heb je een streepje voor op de rest die januari een beetje als verloren maand beschouwen. Maak er iets leuks van en zet een target voor jezelf zodat je een doel hebt om naar toe te streven.

Succes!!